Låna Pengar 365

Hitta rätt bank oavsett om du ska låna mycket eller lite pengar

Bostadsrätten som sjönk i värde

Publicerad: 2013-01-27

Lån till bostadsrätt

I februari 2004 köpte jag en tvårummare i utkanten av Borås. Då gav jag 220 000 kronor för lägenheten och köpet finansierades med lån. Jag lånade totalt 180 000 kr och gick in med 40 000 kr själv. Det kändes som en bra investering eftersom jag kunde sänka min månadskostnad med 2000 kr jämfört med hyresrätten jag flyttade ifrån. Denna sommar sålde jag lägenheten och fick "bara" 190 000 kr för den, klart mindre än vad jag förväntade mig. Jag hade kanske kunnat få mer om jag valde att inte sälja och istället göra om budgivningn lite senare. Jag var dock i behovav att få den såld snabbt och accepterade förlusten.

Det löste ju sig trots allt ganska bra eftersom jag kunde betala av det återstende lånet på cirka 100 000 kr. Eftersom jag hade amorterat under alla år jag bodde där sjönk räntekostnaderna samtidigt som jag får behålla mer efter försäljningen eftersom lånet blivit mindre. Räknar man dessutom med att jag sänkte min månadskostnad med 2000 kr så har jag tjänat ännu mer. 2000 kr gånger antalet månader jag bodde i lägenheten blir 202 000 kr i sänkt månadskostnad. Därför kan man ju säga att jag gick 172 000 kr plus på affären trots allt. Inte så illa.

Med detta vill jag säga att det inte är en självklarhet att sälja sin bostad med vinst. Men om man räknar med andra besparingar under åren man bott där så kan man ändå se bostadsköpet som en vinst. Det viktigaste är att inte belåna sig för mycket om bostaden sjunker i värde. Då sitter man kvar med en del av låned som inte täcks av bostadsförsäljningen. Se till att amortera på era lån, se det som ett sparande som du kan ta ut vid försäljningen.

LånaPengar365.com - Information om lån | Lånevillkor | Information om cookies