Låna Pengar 365

Hitta rätt bank oavsett om du ska låna mycket eller lite pengar

Topplån täcker upp för hela köpesumman

Publicerad: 2013-03-17

Topplån till husköp

Jag heter Robert och den här sommaren köpte jag och min fru ett hus i utkanten av Storstockholm, närmare bestämt mellan Botkyrka och Södertälje. Hela affären gick loss på 2,5 miljoner kronor och vi var tvungna att låna till nästan hela beloppet eftersom vi bara hade 50 000 kr i eget sparande. Lösningen blev att ta ett hypotekslån på 75 % av köpesumman och sedan fylla på med ett topplån (blancolån) upp till 100 %. Viss tkänns det lite osäkert att ha hela kåken belånad, men det kändes som ett måste för att vi över huvud taget skulle komma ifrån hyresrätten och få bo i hus.

Vi har bestämt oss för att amortera ganska kraftigt på topplånet, men även sedan att fortsätta amortera ordentligt på bottenlånet. Vi har fasta kostnader för huset på 3000 kr per månad och en ränta på totalt 10000 kr per månad. Tillsammans har vi en månadsinkomst på 38 000 efter skatt vilket ger oss utrymme att amortera 10 000 kr per månad och ändå ha 15 000 kr kvar att leva för.

Jag tror det är helt nödvändigt att vi börjar inse att lån inte kan och ska ligga kvar utan återbetalning. Har man tagit ett lån ska pengarna tillbaka till banken. Dels så är det stressande att vara högt belånad, men det är också en risk för ekonomin. Om någon av oss blir arbetslös eller om bostadspriserna sjunker kraftigt så kommer det påverka vår återbetalningsförmåga samt nivån på vår bolåneränta.

Att kunna ta lån är en fantastik förmån, men den bör inte missbrukas. Har du belånat större delen av ditt hus så är det inte ditt, utan bankens. Det är ditt hus först när hela eller i stort sett hela lånet är avbetalat.

LånaPengar365.com - Information om lån | Lånevillkor | Information om cookies